top of page

Neden Mükemmelliyetçiyim? Mükemmelliyetçilik ten Kurtulmak için Etkili Çözümler

Mükemmelliyetçiliği tanıyalım.

Aşağıdaki durumların kaçı sizde var?


Mükemmelliyetçilik. Çoğu zaman bir işi yaparken fazlasıyla kontrol etme dürtüsü yaratan, yoğun çaba göstermeye ve bu çabanın devamlılığında kişinin kendisini mental olarak tüketmesine yol açan bir durum olmakla birlikte ciddi bir takıntı geliştirmeye ve zaman kaybına yol açan bir takım sorunları beraberinde getiriyor.


mükemmelliyetçilik

Mükemmelliyetçilik ile "yorulmuşluk ve tükenmişlik" ilk adımdan sonra hedeflerden kolayca vazgeçme eğilimine neden olmakla birlikte erteleme alışkanlığını ortaya çıkmasına ise zemin hazırlıyor. Ve bir noktadan sonra herhangi bir hedef için ilk adımı atmak da son derece zorlaşıyor. Tüm bu ve benzer yan etkenlerle kendinizi değiştirmeye çalışabiliyor ve devamında etrafınızdaki insanları da değiştirmeye ve hataları tölere edememeye başlayabiliyorsunuz. Nihayetinde tüm bu kaotik durumlar hayatınızı zorlaştırıyor. Zamanla esneklikten uzaklaşmaya başlıyor ve hayata karşı katı bir duruşunuz, sert köşeleriniz ve meli malı zorunluluk içeren keskin kurallarınız olmaya başlıyor. İnsan ilişkileriniz ve kendinizle olan ilişkiniz hatta doğayla ilişkiniz zedelenmeye başlıyor. En iyiye odaklanma güdüsü çok fazla detaylarda kaybolmaya ve başarıdan veya küçük detaylardan tatmin olamamaya başarılı hissetmemeye kadar kişiyi demoralize edebiliyor.


Neden Mükemmelliyetçiyim?

Altta yatan faktörler ne olabilir?

Bugün mükemmelliyetçi olmanın altında yatan en önemli faktörlerden biri çocukken ebeveynlerin çocuklarını olduğu gibi kabul etmemesi, olduğu gibi sevmemesi olgusudur. Beklenti yüksektir. Ve bilinçsizce aşılanan bu durum çocuğun ben daha iyi olmalıyım daha başarılı olmalıyım sevilmek ve taktir görmek için bir şeyler yapmalıyım duygusuna yol açar. "Ancak başarılı bir sonuç elde edersem onaylanırım" bilincinin yerleşmesi yaş ilerledikçe daha derin olarak kişide mükkemmelliyetçiliğin yoğun bir şekilde ortaya çıkmasına neden oluyor olacaktır.


mükemmelliyetçilik

Kendine verdiği değeri başarı ile ölçütlendiren bir birey ortaya çıkar. Beraberinde özgüven problemleri ile kişinin yaşamı zorlaşmaya başlar. Ve eğer mükemmel olursam o halde eleştiriye de maruz kalmam inancı yerleşir. Çocuk kendini dış dünyaya karşı koruma moduna alır. Öz inanç şu şekilde oluşur: "Benim kim olduğum değil ne yaptığım daha önemli".


Diğer bir etken güvensiz bir ev ortamıdır. Gergin, şiddet görülen, kuralların olmadığı ve eleştirel ortamda çocuk ben bu durumlara daha fazla maruz kalmamalıyım daha iyisi olmalıyım güdüsü ile hareket etmeye başlar. Kurallar oluşturmalıyım ve kendime kalın bir kabuk hazırlayarak dayanıklılığımı arttırmalıyım inancı gelişiyor. Çünkü kendini o zaman güvende hissediyor olacak.


mükemmelliyetçilik

Son olarak rol model alınarak mükemmelliyetçi olma durumudur. Buradaki en önemli rol modeller baba ve anne. Çocuk kopyalarayak kolaylıkla mükemmelliyetçi olmayı öğreniyor. Siz hiç farkında olmasanız bile. Ben mükemmelliyetçiğim çocuğum olmasın diyorsanız yapmanız gereken kendi mükemmelliyetçiliğinizden arınmak olmalıdır.


Mükemmelliyetçilik kişinin kendini sevmesini zorlaştıran ve değersizlik duygusunun yarattığı derin boşluğun yeterlilik duygusuyla kapatılabileceğini sanmanın yanılgısıdır. Çok büyük başarılara imza atıyor olsanızda kendinizi asla değerli bulamazsınız. Mükemmelliyetçi kişi hem değerlilik hem de yeterlilik konusunda ciddi bir özdeğer sorunu yaşar.


Kendine söyle, elimden gelenin en iyisini yapmak kafi. Emek verirken gösterdiğim çaba kıymetlidir.

Mükemmelliyetçilik - Mükemmelliyetçiliği aşmak için neler yapabilirim?

Aşağıdaki adımları izleyin. Yazın, tekrar edin ve gözden geçirin. Bunu sıklıkla yaptığınızda muhteşem bir esneklik kazanıyor olacaksınız!


1. Mükemmelliyetçi bir yapıda olduğumu kabul ediyorum.


2. Mükemmelliyetçi davranışlarınızı gözden geçirin. Hangi alanlarda daha fazla mükemmelliyetçi olduğunuzu tespit edin.


3. Mükemmelliyetçi yapıdaki düşünce ve davranışlarımı değiştirme kararı alıyorum. Oyunlaştırın. Kolunuza bir lastik takın. Ve bu kararın dışındaki davranışlarınızda lastiği çekip bırakın. Ve kendinizi eleştirdiğiniz cümleyi bilinçli bir şekilde olumlu olarak değiştirin.


4. Ya hep ya hiç şeklindeki düşünce kalıbımı fark ediyorum. Ve bu alışkanlığı bırakıyorum.


5. meli malıları hayatımdan çıkarıyorum. Bu eklerin yerine istiyorum cümlesi ile değiştiriyorum.


6.Hata yapma hakkım var. Kendime anlayışlı ve şefkatli olmayı seçiyorum. Hata yapabilirim. Böyle bir hakkım var. Kendime yaptığım acımasız eleştirilere son veriyorum. Başarısız olmakta doğal. Ben bir insanım. Ben yaptıklarım değilim. Olduğum gibi kıymetliyim. Hatalarıma deneyim olarak bakmayı seçiyorum.


7. Kimse de benim gibi mükemmel değil benim gibi. Bu bakış açısını kabul ediyorum. Töleranslı olmayı seçiyorum.


8. Kendimi artık ben onaylıyorum. Ve dış onaydan özgürleşiyorum. Başkalarından onay beklemeye son veriyorum.


9. Yapabileceklerim konusunda gerçekçiyim. Beni aşırı derecede zorlayacak yüksek standartlarımdan vazgeçiyorum.


10. Başkalarına da esnek olmayı seçiyorum. Herkes benim doğrularımı benimsemek zorunda değil.


11. İçimdeki çocuğu seviyorum. O her zaman değerli yeterli ve özeldi. Ben değerliyim. Bunun başardıklarımla ya da sonuçla ilgisi yok. Ben kendimi onaylıyor ve seviyorum. Kendimi yargılayan iç sese son veriyorum. Pozitif eleştirilere açığım, hata yapma hakkım var çünkü insanım. Kendime ve başkalarına anlayışlı olmayı ve esnek olmayı seçiyorum. Kendimi, hayatı ve insanları kontrol etmeyi bırakıyorum. Elimden gelenin en iyisini yapmanın yeterli olduğunu biliyorum. Sonuçtan öte süreçten keyif alıyorum. Esneğim, iyimserim, içinde bulunduğum anın tadını çıkarıyorum. Hayata ve akışa güveniyorum.



Kişiye Özel Seans Almak ve birlikte yol almak için buradan bilgi alabilirsiniz.



Senin için daha fazlası burada!

Tuba'yla Yaşam Enerjisi'nde Senin için

bottom of page